Conditia sa rezisti pe o piata 20 de ani

Ne spune Fieldstar, o companie de traditie in zona de field marketing

11/2/20222 min read

Pentru a fi cat mai aproape de prima alegere a clientului, brandurile apeleaza la "activari", acele actiuni menite sa iti creeze o experienta memorabila, pe care sa ti-o aduci aminte in fata raftului din magazin (fie el off sau on-line). Activarile de brand se pot concretiza in actiuni de sampling, product-demo, mecanici promotionale sau alte actiuni care, de fiecare data, cauta acel element disruptive, care sa atraga cat mai multi clienti. Logistica din spatele acestor activari este una impresionanta, iar detaliile fac diferenta, in conditiile in care exista multe companii pe piata care promit conversii excelente. 

Am vrut sa inteleg cum poti rezista intr-o piata atat de dinamica, in permanenta schimbare, in care presiunea costurilor este amplificata de complexitatea clientilor. Asa ca am stat de vorba la un pahar de vin cu Marian Dumitrescu, fondator Fieldstar, pentru a intelege cum au reusit sa reziste 20 de ani pe aceasta piata si sa fie, de cele mai multe ori, prima optiune a clientilor.

  • "E o imagine care se contruieste in timp, cu multa munca si, uneori, cu o inconstienta controlata, de a lua teme imposibile, in deadline-uri imposibile. Twist-ul activarii se naste tocmai din presiunea de a inlocui complexitatea cu acel ceva care sa garanteze impactul intr-o maniera simplificata executional. Mari sau mici, clientii cu care am decis sa lucram sunt deopotriva importanti. Strategia noastra de portofoliul este de a fi prezenti in cat mai multe industrii, astfel incat reusim sa intelegem un spectru cat mai larg al nevoilor de field-marketing."

Mentinerea flexibilitatii, a vivacitatii si a privirii periferice, te mentin bine conectat la piata, la clientii din toate palierele si iti asigura longevitate. Fieldstar cred ca pivoteaza foarte bine atat pe verticala cat si pe orizontala. Identifica bine noi oportunitati, posibile idei inovatoare, in timp ce adreseaza nevoile clientilor cu pretentii mai mari sau mai mici. 

Marian a reusit sa mentina un echilibru bun intre strategia deliberata si cea emergenta, reusind astfel sa consolideze business-ul core dar si sa identifice noi oportunitati in piata. A ajuns la acest echilibru sanatos pentru companie si datorita modului in care a abordat clientii, cu o abordare "tailor-made".

  • "In general, am reusit sa replicam anumite tipuri de actiuni in mai multe industrii si nu neaparat FMCG-ul este cel care da tonul, atunci cand vine vorba despre ambitie sau diversitate tactica. Cu siguranta ca exista si activitati de field marketing cu un nivel mare de specific la nivel de industrie (vezi farma vs. IT&C) si tocmai asta ne-a hranit atat curiozitatea dar si incapatanarea de a incerca lucruri noi, in teritorii noi. Avem clienti extrem de pretentiosi si clienti care urmaresc preponderent rezultatul unui proiect. In miile de activari realizate in ultimii 20 de ani am invatat sa oferim solutii "tailor-made" clientilor nostri, in functie de nevoile si obiectivele lor. Nu am "incarcat" niciodata costurile cu solutii care nu raspund brief-ului si nevoilor partenerilor nostri si cred ca aceasta a fost un factor de succes."

Companiile ajunse la maturitate, care si-au perfectionat produsele suficient de bine, vor tinde sa isi piarda elementul de diferentiere in raport cu competitia. Acesta este motivul pentru care este sanatos sa mentii un echilibru intre strategia de crestere a Core-ului (strategia deliberata) si cea de identificare si promovare de idei noi, inovatoare (strategia emergenta). Cel mai bun moment sa inovezi este atunci cand Core-ul business-ului este sanatos. Te protejezi astfel de un eventual disruption.