Inovatia de la capatul tunelului

3/7/20233 min read

Foarte probabil sa stiti deja povestea lui Cornel Amariei si a dotLumen, startup-ul romanesc fondat la Cluj in 2020. Foarte probabil deoarece produsul propus de dotLumen a castigat premii internationale, printre care si cel pentru design la Red Dot, la doar un an dupa infiintare, dar a fost si mediatizat in presa locala si internationala.

Concret, produsul inovator al dotLumen abordeaza mobilitatea persoanelor nevazatoare, utilizand un sistem de tehnologie asistiva. Pe langa atributele unei inovatii exceptionale, produsul reprezinta o alternativa excelenta la solutiile existente in momentul de fata in lume pentru mobilitatea persoanelor nevazatoare, reprezentate de cainii-ghid sau bastonul special. Ce mi-a placut inca de la inceput la aceasta poveste este ca aduce tehnologia intr-o zona care parea sortita solutiilor traditionale, reusind astfel sa scaleze o propunere care se poate dovedi eficienta pentru aproximativ 40 de milioane de nevazatori, la nivel global.

Daca privim prin lentila de Disruptive Innovation, solutia dotLumen se poate califica atat la New-Market cat si la Low-End-Disruption. Daca pentru prima categorie, produsul prezinta o solutie noua, care poate fi utilizata pe scara larga de catre persoanele nevazatoare (prin upgradarea utilizarii cainilor-ghid, cu optiuni noi extrem de utile), pentru cea de-a doua vorbim de accesibilitatea produsului, atat din punct de vedere pret (comparativ cu solutia cainilor-ghid) cat si prin usurinta de utilizare.

Ca orice inovatie aflata la inceput de drum, am fost curios sa aflu cum vad cei de la dotLumen procesul de adoptie al acesteia, avand in vedere solutiile clasice accesate in prezent. Am povestit cu Adina Miron, managerul de marketing al dotLumen, despre acest proces de adoptie.

  • "Persoanele nevăzătoare sunt, de fapt, foarte deschise la tehnologie deoarece, spre deosebire de mulți dintre noi, ei depind într-o măsură mai mare de tehnologie pentru a putea duce o viață cât mai independentă și confortabilă. De exemplu, tehnologia le-a permis trecerea de la punctul din Braille la cititoare de ecran. Datorită complexității nevoilor personale, persoanele nevăzătoare au standarde foarte înalte pentru utilitatea lor, deci cu siguranță este o provocare. Ne așteptăm ca unii oameni să aibă o oarecare rezistență față de un produs care utilizează o tehnologie atât de noua, chiar dacă e revoluționar și le va îmbunătăți viața radical. Majoritatea invențiilor majore au trecut printr-o astfel de etapă până au fost adoptate.Însă feedback-ul pozitiv primit de la sutele de oameni nevăzători care ne-au testat tehnologia ne dă speranță ca va fi bine primit de marea majoritate. Mulți dintre ei ne-au spus că nu credeau că așa ceva va fi posibil în timpul vietii lor."

De multe ori o astfel de inovatie vine cu o bariera de pret, cel putin in faza de penetrare a pietei. Acesta este si unul dintre motivele pentru care unele inovatii, de o asemenea amploare, au dificultati in a scala rapid, atingand succesul si notorietatea in ani de la lansare. dotLumen pare ca are un raspuns si pentru aceasta posibila bariera.

  • "Prețul va fi de aproximativ 4999 eur. Avem, probabil, cel mai mare studiu din lume asupra organizațiilor de suport și a sistemelor de finanțare pentru cumpărarea tehnologiilor asistive. Am identificat în peste 60 de țări peste 1500 de organizații ce ajută nevăzătorii și peste 230 de programe de finanțare pentru ei. Scopul nostru aici este simplu: nevăzătorii să nu plătească pentru tehnologia noastră, sau dacă plătesc, să fie un pret cât mai mic. Avem deja 4 produse în pipeline pentru anii 2024 - 2028. Acestea dorim să ajungă până în 2030 la câteva milioane de nevăzători. Mai mult, ne-am propus să dezvoltăm tehnologie asistivă și pentru alte dizabilități în curând, însă aceste lucruri le vom anunța în viitor."

Cu siguranta ca vom auzi in continuare despre dotLumen, convins fiind ca va deveni una din companiile cu care Romania se va mandri (daca nu deja ar trebui sa o faca). Produsul propus de echipa este unul disruptive, nu doar prin utilitatea dovedita dar si prin intentia de a aborda si alte dizabilitati.