Oradea: cand chiar asculti nevoia cetatenilor
Daca vorbim despre "disruption", intodeauna il raportam la ceva existent, la un status-quo. Cand acest status-quo este "contestat" (challenge the status-quo), atunci apar elementele "disruptive" si, potential, "disruptive innovation". Ganditi-va, de exemplu, la calitatea vietii din orasele romanesti. Unele orase au o calitate mai buna, altele mai putin buna, insa sunt cateva locuri in care lucrurile par facute altfel, locuri unde "gardienii orasului" privesc in prezent, la cetateni, si in viitor, la oportunitati.
Scrutand povesti autohtone relevante pentru cele punctate anterior, mi-am adus aminte de vizita mea in Oradea si de sentimentul extrem de placut pe care l-am avut, plimbandu-ma pe strazile unui oras "mai altfel". Am intrat pe LinkedIn, l-am cautat pe City Manager-ul acestui oras, si am aflat de ce Oradea poate fi considerata un exemplu de "disruption", raportat la cum suntem obisnuiti sa se faca lucrurile pe la noi. L-am intrebat pe Mihai cum au reusit sa ofere cetatenilor o buna calitate a vietii si sa dezvolte orasul atat de vizibil.
"Urmând nevoile de bază ale comunitatii si finalizand rapid proiectele incepute. E simplu si greu in acelasi timp, dar cred că e mai mult simplu să analizezi in ce etapă a nevoilor e orasul tau. Odata ce ai aflat e bine sa asumi ca deciziile corecte nu sunt de cele mai multe ori populare, dar daca executia e rapida vin rezultatele care anulează acel sentiment de nepopularitate."
Teoria "Disruptive Strategy" prezinta modalitatea in care pot fi identificate si lansate ceea ce numim "disruptive innovations", insa la fel de importanta este si implementarea acestora. Exact despre acest lucru vorbeste si Mihai, despre executia unor idei bune. Aceasta executie vine din modul in care o companie/instituie este structurata, de modul in care decide sa isi aloce resursele, de modul in care decide sa faca diferenta intre activitatile "core" si activitatile "inovatoare".
Mie mi-au placut cateva lucruri la acest oras, acesta fiind motivul si pentru care am decis sa il ofer exemplu, si am sa le enumar aici:
A fost desemnat cel mai sigur si eficient oras din Romania.
Este singurul oras din Romania membru in reteaua oraselor Art Nouveau.
Ocupa locul 1 in Romania in ceea ce priveste mp de spatiu verde/cetatean.
Ce mi-a atras atentia cel mai mult este ca Primaria, impreuna cu Consiliul Judetean, au infiintat prima companie aeriana locala din Romania. L-am intrebat pe Mihai Jurca de unde ideea asta:
"Din analiza nevoilor si contextului. Oradea are nevoie de accesibilitate si conectivitate. Fara conectivitate aeriana ne vom dezvolta intr-un ritm mai scazut. Contextul ne spune ca suntem in mijlocul unui triunghi de aeroporturi cu trafic mai bun (Debrecen, Timisoara, Cluj) si pentru companiile mari suntem o piata secundara si sigur nu prima optiune, cand vine vorba de deschiderea unui noi rute. Compania publica are menirea de a aduce „infrastructura” de zbor, ca apoi aceasta să genereze dezvoltare și recuperarea unor clienți care azi zboară de pe aeroporturile concurente. Acest lucru l-am gasit implementat in Danemarca, deci nu am inventat roata."