Un cuvant greu de tradus dar bine de folosit: disruption

Andrei Dumitrascu

10/6/20221 min read

Daca lucrezi intr-o corporatie sau o agentie de creatie sigur te-ai lovit in ultima perioada de acest cuvant, disruption.

Printr-o sedinta cu cei de la Grup, fie pus intr-o prezentare de marketing colorata care vorbea de lansari noi de produse, fie de impactul Covid-ului asupra business-ului, disruption a aparut in vocabularul unora dintre noi, desi nu ne-am dorit cu ardoare asta. Dar ce inseamna?

Daca ma uit la definitie, disruption reprezinta o problema, o perturbare care intrerupe un eveniment sau un proces obisnuit. La prima citire este ceva rau, care ma afecteaza negativ, fie ca vorbim la nivel personal sau profesional. Imi este teama de acest disruption la fel cum imi este de orice eveniment neprevazut. Ce ar putea sa imi placa la ceva ce nu ma asteptam sa vina?

Frumusetea vine tocmai din acest neprevazut. Sunt sigur ca, în ultima perioada, ati auzit des folosita si sintagma sa ies din zona de confort. Am observat ca, de fiecare data cand decid sa fac ceva cu care nu sunt confortabil, care imi lasa un gol în stomac, mi se întâmpla lucruri bune, intr-un final.

Daca vorbim de zona de business, acest disruption se intampla din ce in ce mai des in zilele noastre, in special datorita tehnologiei (insa nu numai). Inovatiile din zona tehnologiei cunosc un ritm alert de dezvoltare, iar asta pune sub presiune companiile traditionale, din aproape toate industriile. Observam ca sunt provocati jucatori traditionali din turism (vezi AirBnb, Booking), retail (vezi Glovo, Freshful, Bringo) sau chiar investitii pe bursa (vezi eToro). Si asta pentru ca, cei care intra acum pe piata, vin cu servicii sau produse diferite, uneori chiar mai ieftine, care adreseaza noi consumatori sau consumatori mai putin pretentiosi. Voi mai vorbi de acest subiect interesant si in urmatoarele articole.

Asa ca eu m-am decis. Prefer sa ies mai des din zona mea de confort si sa caut proactiv acest disruption decât să mă panichez într-o zi că m-a lovit ceva ce nici măcar nu știu ce este.